Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-09@16:13:09 GMT

تفاوت عمده اقلام صادارتی ترکیه و ایران

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۶۱۴۹۷

تفاوت عمده اقلام صادارتی ترکیه و ایران

بررسی منافع حاصل از صادرات کالاهای با ارزش‌افزوده بالا بیانگر آن است که کشورهای کمتر توسعه‌یافته عمدتا محصولات واسطه‌ای و کشورهای توسعه‌یافته‌تر بیشتر محصولات نهایی (شامل محصولات مصرفی و سرمایه‌ای) صادر می‌کنند.

برآیند نتایج مطالعات مختلف در این زمینه نشان می‌دهد ارزش‌افزوده‌ای که صادرات محصولات نهایی در مقایسه با صادرات محصولات واسطه‌ای ایجاد می‌کند، بیشتر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین ضروری است که در جهت توسعه صنایع صادراتی با ارزش‌افزوده بالا در کشور اقدامات موثری چون مشارکت با سرمایه‌گذاران خارجی، افزایش مخارج تحقیق و توسعه و برندسازی محصولات صورت گیرد. براساس گزارشی که از سوی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی منتشر شده، ترکیه منافع بالایی از محصولات صادراتی «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» از طریق واردات کالاهای واسطه‌ای این صنعت از ایران و تبدیل آن به محصول نهایی و صادرات به ایران کسب می‌کند. به گزارش دنیای اقتصاد، این در حالی است که ایران تنها به صادرات محصولات با ارزش‌افزوده پایین‌تر این صنعت مبادرت می‌کند. بر اساس آمارهای این گزارش، متوسط صادرات و واردات محصولات واسطه‌ای ایران با ترکیه طی دوره 93-1389 به ترتیب 15/ 1 و 5/ 1 میلیارد دلار در سال بوده است؛ ضمن اینکه کسری تجاری ایران با ترکیه در این نوع کالاها طی این دوره کاهش نشان می‌دهد.

همچنین طی این دوره، متوسط صادرات و واردات محصولات نهایی ایران با ترکیه به ترتیب 147 میلیون دلار و 4/ 1 میلیارد دلار بوده است که علاوه بر حجم اندک صادرات کالاهای نهایی به این کشور، کسری تجاری ایران با ترکیه نیز در حال افزایش بوده است. در بین صادرات کالاهای واسطه‌ای ایران به ترکیه، کالاهای «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» به‌طور متوسط دارای سهم 50 درصدی است. این کالاهای صادراتی ایران به ترکیه از طریق ترکیب با سایر نهاده‌های تولید به محصول نهایی همین صنعت در ترکیه تبدیل شده که می‌تواند بخشی از محصولات صادراتی نهایی ترکیه به جهان از جمله ایران باشد. صادرات کالاهای نهایی «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» ترکیه به ایران طی دوره 93-1385 به‌طور متوسط سالانه حدود 151 میلیون دلار بوده است. براساس محاسبات صورت گرفته در این گزارش، هر دلار واردات محصولات «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» ترکیه از دنیا، منجر به 10 سنت صادرات محصولات نهایی همین فعالیت در ترکیه می‌شود. بنابراین صادرات 785 میلیون دلاری کالاهای «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» ایران به ترکیه در سال 1393(که نزدیک 100 درصد آن واسطه‌ای است)، موجب صادرات 78 میلیون دلار کالای نهایی ترکیه شده است.

بنابراین از واردات 194 میلیون دلاری محصولات نهایی این صنعت از ترکیه در سال 1393، تقریبا 78 میلیون دلار آن، حاصل ایجاد ارزش‌افزوده روی صادرات محصولات واسطه‌ای ایران بوده است. همچنین به‌طور متوسط طی 5 سال گذشته، 63 درصد از محصولات نهایی وارداتی ایران از صنعت مذکور ترکیه، متعلق به صنایع «تولید دارو و مواد شیمیایی مورد استفاده در پزشکی و محصولات دارویی گیاهی» با سهم 32 درصد و «تولید صابون و مواد پاک‌کننده و لوازم بهداشت و نظافت و عطرها و لوازم آرایش» با سهم 31 درصد بوده است. در ضمن این دو صنعت به ترتیب جزء صنایع با فناوری بالا و با فناوری نسبتا بالا هستند. از نظر نگارنده گزارش، به‌منظور کسب منافع بیشتر، توسعه صنایع «تولید دارو و مواد شیمیایی مورد استفاده در پزشکی و محصولات دارویی گیاهی» و «تولید صابون و مواد پاک‌کننده و لوازم بهداشت و نظافت و عطرها و لوازم آرایش» ضروری است.

منبع: اقتصاد آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۶۱۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۰۷ کالای راهبردی نفتی شناسایی‌ شد/ ۷ پروژه در محله نهایی سازی

به گزارش خبرگزاری مهر به‌نقل از شرکت ملی نفت ایران، برزو قنبری عدیوی با اشاره به حضور در بیست‌وهشتمین نمایشگاه نفت تهران اعلام کرد: مدیران و کارشناسان مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای نفت با هدف معرفی اقلام فناورانه راهبردی و گلوگاهی مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران و برگزاری نشست‌های کارشناسی با سازندگان داخلی و شرکت‌های دانش‌بنیان در این نمایشگاه حضور دارند.

به‌گفته وی، از ۳۰۷ کالای راهبردی شناسایی‌شده در شرکت ملی نفت ایران، ۲۵ قرارداد با استفاده از مصوبه تولید بار اول به مبلغ ۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال و حدود ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار یورو امضا شده است. همچنین هفت پروژه به ارزش ۲ هزار میلیارد ریال و ۳۵ میلیون یورو در مرحله نهایی‌سازی تشریفات امضای قرارداد است که به‌زودی به سرانجام می‌رسد.

مدیر پشتیبانی، ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: بیش از ۲۴۰ قلم کالا و تجهیزات در شرکت‌های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران در مرحله شناسایی سازندگان و شرکت‌های دانش‌بنیان است که به‌طور قطع حضور در نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی این کار را تسهیل می‌کند.

قنبری تأکید کرد: در بیست‌وهشتمین نمایشگاه نفت، گاز پالایش و پتروشیمی، چند تفاهم‌نامه و قرارداد تولید بار اول و نیز سازوکارهای افزایش استفاده از ظرفیت شرکت‌های داخلی در فرایند بومی‌سازی و ساخت بار اول محصولات راهبردی و تقویت زنجیره تأمین در پروژه‌های صنعت نفت کشور ارائه می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت رویکرد «تولید بار اول» محصولات در صنعت نفت ایران گفت: در این رویکرد، اقلام و تجهیزات راهبردی صنعت نفت شناسایی، ظرفیت سازندگان داخلی بررسی، و امکان‌سنجیِ ساخت داخلیِ تجهیز مدنظر انجام می‌شود، سپس مجوزهای لازم اخذ و برای بومی‌سازی تجهیزات اقدام خواهد شد تا وابستگی صنایع نفت و گاز به خارج از کشور قطع شود.

نمایشگاه امسال با شعار «صنعت نفت، جهش تولید، بهینه سازی فناورانه» روزهای ۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران با حضور بیش از ۱۷۵۰ شرکت ایرانی و خارجی در بخش‌های مختلف ازجمله شرکت‌های بالادست نفت، گاز و پالایش و پتروشیمی و شرکت‌های دانش‌بنیان، پارک‌های فناوری، دانشگاه‌ها، استارتاپ‌ها و دیگر شرکت‌های مرتبط با صنعت نفت برگزار می‌شود.

کد خبر 6099694 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • سهم ۰.۳ درصدی ایران از صادرات صنایع غذایی جهان
  • ایران در لیست A صادرکنندگان محصولات شیلاتی قرار گرفت
  • ایران ۰.۳ درصد صادرات صنایع غذایی جهان را انجام می‌دهد
  • قبل از خرید، مهمترین تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک را بدانید!
  • فیلم/ حجاج این اقلام را به فرودگاه نبرند
  • ۳ محصول نوآورانه و خلاق در اینوتکس ۲۰۲۴ رونمایی شد
  • ۳۰۷ کالای راهبردی نفتی شناسایی‌ شد/ ۷ پروژه در محله نهایی سازی
  • ۳ محصول فناورانه رونمایی شد
  • نقش اساسی آلودگی ناشی از ترافیک در سرطان کودکان / عمده موارد قانون هوای پاک اجرا نمی‌شود
  • آغاز مذاکرات صادرات دانش قطعه‌سازی به چهار کشور